Om oppskriftene

Om oppskriftene, om råvarer, og om det å lage mat.

For meg er kokekunst en kreativ prosess, som å lage musikk eller tegne. Når jeg lager mat koser jeg meg, leker og prøver meg fram, og en rett blir aldri helt lik fra gang til gang. Selv leser jeg oppskrifter som inspirasjon, og følger dem så og si aldri til punkt og prikke. Så når jeg blir spurt om oppskrifter pleier jeg å svare «en dæsj» av ditt og «en slump» av datt, men dette fører kun til forvirring, har jeg skjønt. Ofte husker jeg ikke hva jeg har hatt oppi heller.
Derfor har jeg nå tatt meg sammen når jeg skulle begynne å blogge, og prøvd å skrive sånn ca. mengde. Men prøv deg fram, ha det gøy, og ikke vær redd. Frykt hemmer kreativiteten og lekenheten, og har ingen ting på et kjøkken å gjøre. Mat skal lages med kjærlighet, takknemlighet og glede!

Jeg lager ofte store mengder når jeg først er i gang, og fryser ned restene, i alle fall når jeg lager supper og gryteretter. Da trenger jeg ikke å lage middag hver dag, ikke minst tenke ut hva jeg skal lage, og handle inn varene- noe som ikke alltid er fullt så gøy som å lage maten- særlig hvis man er sliten og har dårlig tid.
Jeg syns også maten smaker bedre når den ser pen ut. Da føler man glede og takknemlighet når man setter meg ned for å spise, og spiser saktere. Jeg er overbevist om at det er sunnere for både kropp og sjel enn å slenge maten på tallerkenen og skuffe den i seg med et halvt øye på klokka.

IMG_1819.JPG

Råvarer: Jeg liker å bruke ferske, naturlige og -så langt det lar seg gjøre- økologiske råvarer.
Om sommeren og utover høsten er vi selvforsynte med tomater, salat, urter, grønnsaker- som reddik, squash, spinat, sukkererter, bønner og gulrøtter, samt rabarbra, jordbær, solbær, rips, bringebær, kirsebær, plommer og epler. Når høsten kommer tørker jeg, hermetiserer, sylter, safter og fryser. Fra urtehagen og fra naturen rundt omkring høstes det til både mat og medisin.

Glutenfritt/melkefritt: Mange av oppskriftene er frie fra gluten og melk.

Noen tips:

  • På salater bruker jeg frisk sitron- eller limesaft og olivenolje. Dette er ikke noe vanskeligere eller mer tidkrevende enn å bruke en ferdigdressing. Jeg syns også at sitron- eller limesaft smaker bedre enn eddik. For små mager er det helt klart mye bedre og sunnere.
  • Pepper: Jeg bruker alltid nykvernet pepper, ikke ferdigmalt- det smaker så mye bedre. Til pasta er det et must.
  • Salt: Alltid naturlig havsalt. Det er mye bedre og sunnere enn vanlig, bleket salt. Det beste saltet jeg vet om er dette. Det er til og med bra for kroppen, smekkfullt av mineraler.
  • Lettprodukter: Jeg bruker aldri lettprodukter, når det står smør i oppskriften mener jeg ekte meierismør, ikke margarin. Men siden hverken jeg eller datteren min tåler melk, er det lite melkeprodukter i oppskriftene du finner på bloggen min. Derfor er noen av oppskriftene merket som veganske.
  • Hvis du ikke tåler melk, anbefaler jeg å bruke kokosmelk i stedet for soyamelk/soyafløte og lignende produkter. Kokosmelk gir en bedre smak. Jo lengre du koker, jo mindre kokos smaker det.
  • Det er hverken vanskelig eller tidkrevende å lage supper og sauser fra bunnen av, med ferske råvarer. Har du stavmikser kan du lage suppe og saus av alle slags grønnsaker. Ferdigsupper og sauser fra butikken inneholder masse salt, sukker, konserveringsmidler og E-stoffer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *